A CRM vállalatoknak segít új ügyfeleket akvirálni és a meglévő ügyfelekkel való együttműködés hasznát növelni. Az értékesítési, marketing és ügyfélszolgálati területek működését támogatja az ügyfélélmény és a vállalati célok köré szervezi. A CRM kiforrott módszertanokat (folyamatokat, elemzéseket, szoftvereket) biztosít a fenti területek támogatására.

Egy CRM projekt ezekből kiindulva olyan új ügyfélkezelési módszereket és ezeket támogató szofvert szállít, ami pozitívan hat az ügyfélelégedettségre, az ügyfélszámra, a vásárlási tranzakciók számára és a bevételre, miközben csökkenti az ügyfélkapcsolatok ügyfelenkénti költségeit.

A CRM a marketingen a leggyakrabban a célzott, direkt kampányok végrehajtásának leegyszerűsítését és a kampányhatékonyság mérését hozza. Az ügyfélszolgálaton rövidülnek az ügyintézési idők, javul a tájékoztatás minősége és lehetőség nyílik értékesítési lépésekre is. Az értékesítésben az értékesítési folyamatok rendszerezettségének kialakulása, az áttekinthetőség és az értékesítők jobb ügyfél információ ellátottsága hozza az árbevétel növekedést. A CRM eredménye általában az is, hogy a fenti területek összekapcsolásra kerülnek és például az ügyfelekkel kapcsolatos információkat megosztják, így azok az ügyféllel éppen dolgozók számára folyamatosan rendelkezésre állnak.